Grill i Selva Alegre

Om nagra minuter ska vi aka ivag till Selva Alegre, en stadsdel har i Arequipa, och grilla. Det ar en tysk tjej, Eliza, som vi ska ha hejdagrill for. Ska bli mysigt att grilla, det ar sommarfeeling pa det. Dessutom ska det bli kul att se var hon bor! Tror det ar betydligt mycket mer gront och mindre trafik i det omradet.
Gardagen var lugn. En Pisco och sedan sangen! Var rejalt trott sa det behovdes nog. Imorgon ska jag upp i ottan med Ines for vi ska pa hembesok till nagra av tjejerna. Har langtat efter att fa lite mer insyn i var de kommer ifran och hur de lever.

Turen pa min sida

Denna veckan har gatt i lyckans tecken. Har fatt reda pa att min hembiljett gick att boka om trots allt. Till en kostnad givetvis men det ar det vart. Nu kommer jag hem ett dygn tidigare och missar alltsa inte min brors student. Underbart! Dessutom har jag fatt 10 veckors sommarjobb i ar, och skatteaterbaring! Trodde jag skulle behova betala nagon tusenlapp eller tva, men icke :D

Annars har veckan lunkat pa. Har gymmat lite och traffat Lottas familj. Pa jobbet har jag haft en till lektion i engelska och idag markte jag att de faktiskt har borjat lara sig orden riktigt bra. Roligt att de lar sig nar de leker!
I helgen var vi ute under fredagen. Har blivit lite av en tradition. Lordagen gick vi pa dansuppvisning med Ronald och Mauricio. Det var riktigt bra. Ett gang universitetsstudenter som dansade olika danser fran Kina. Sedan gick vi och at kyckling. Sondagen var en riktigt lugn dag for min del. Ett gympass sedan solning och middag med Lottas familj.

Nu, hor och hapna, kommer lite bilder. Enjoy!!
Nattliga utsikten fran utegarden

Kramar blir det mycket av!

Misti en malnig dag

Pa promenad i stan

Sa fina ar mina tjejer! Kommer gora ont att aka harifran!


Injusticia

Ibland slas jag av hur elak varlden ar. Lille Sebastian som i hostas blev pakard av en full polis hade precis borjat halta sig fram gaende och trottsat alla odds. Hans ben var i princip helt krossat men lyckades laka ihop sa att han kunde ta sig fram lite for egen maskin efter manader av sangliggande och rehab. Da hander det som inte far handa. Han aker moped med sin pappa och vet inte vad han ska placera fotterna. Ena foten aker in i hjulet och foten blir ordentligt skadad. Sa nu ligger den lille kampen pa sjukhuset igen och det gor riktigt ont att tanka pa hur orattvis varlden kan vara ibland.

"And I know that it´s a wonderful world but I can´t feel it right now.."

Hursomhelst sa firade vi Ines fodelsedag i tisdags. 36 fyllda men det kan man inte tro! Jag och Lotta gjorde pannkakstarta och tjejerna hade kopt en superfin tarta. Pa fodelsedagarna ar det tradition att ga pa massa har sa Ines skulle ivag efter kalasandet. Nar vi fick den trakiga nyheten om Sebastian hande nagot som jag tyckte var helt fantastiskt - alla tjejerna ville ga med pa massan for att be for honom. Dar marker man hur stor skillnad det ar pa Peru och Sverige! Riktigt fin gest maste jag saga.

Nagot annat som jag fascineras av har ar hur bra de har bevarat sin kultur. Det ar nastan sa att man skams nar man star och pratar med deras danslarare och han undrar vilka traditionella svenska danser vi har.. Jag kan inte komma pa nagon direkt. Bugg? Ar det ens svenskt? Nej, jag alskar verkligen att Sverige ar sa oppet for andra kulturer men det hade inte skadat om vi hade bevarat lite av den egna varan ocksa. :)

Annars ar det inte mycket nytt att beratta. Ska ga och klattra ikvall med Gustav och Rudolfo. Trana 3 ganger i veckan ar mitt mal, vill inte bli forslappad haha. Hogar har fatt en ny tysk volontar, Inga, som ska jobba dar 1 manad. Har bara traffat henne en kort stund men hon verkar trevlig.

Sokte in till universitetet haromdagen. Det kanns valdigt avlagset att jag ska borja plugga till hosten. Man kopplar verkligen bort alla masten nar man ar ute och reser. Korkort, studier, traning.... Blir nog en liten kaftsmall nar man kommer tillbaka igen, men jag langtar samtidigt lite. Alskar att plugga sa det ska bli himla kul att komma igang!

Kanske att jag vagar utlova lite bilder till helgen..


Misa y gimnasio

Nu ar jag antligen 99% frisk! Darfor tog jag mig till gymmet i fredags med Gustav. Har sagt nu i 2.5 manad att jag ska borja trana sa det var minst sagt pa tiden. Skont med en personlig tranare ocksa, men idag kanns det i armar, mage och axlar kan jag lova haha.

Igar hade barnen massa pa Hogar med den spanska prasten. Det var intressant att vara med och kolla hur det fungerar. Man marker verkligen att religionen har storre inflytande har i Peru om man jamfor med i Sverige. De har bibelstudier med barnen en gang i veckan och alla kan psalmerna.

Efterat pa Niña Maria fick tjejerna lite olika skolsaker och lite godsaker av nagra universitetsstudenter som haller pa med nagot projekt. Mycket uppskattat av barnen!

Idag har vi varit ivag i Yuanhuara och atit ceviche (ra fisk marinerad i massor med lime och lite chili, med sotpotatis och majs). Det var min andra gang och jag tycker faktiskt det ar riktigt smarrigt. Ar tyvarr inte piggaste tjejen i Arequipa idag efter gardagens utgang sa nu blir det nog en eftermiddagstupplur. Rudolfo och hans vanner vill ga ut ikvall igen for det ar Sant Patricks Day, men vi far val se.. Ar inte alls i partytillstand.

Annars har det rullat pa som vanligt i veckan. Jag var med pa danslektionen i torsdags. Eller med och med, det kan nog diskuteras.. Men jag gjorde mitt basta med denna hoftsvangande djungeldans. Har verkligen kannt nu de senaste veckorna hur jag borjar komma riktigt nara tjejerna. De anfortror sig mer och mer till mig for varje dag vilket ar himla roligt. Kommer bli svart att ta farval av dessa underbara tjejer i maj.. Nu har jag redan varit har halva tiden! Tiden gar fort nar man har roligt, sa ar det bara.  


Vart tog immunforsvaret vagen?

Har lyckats fa nagon oroninflammation light och hostan haller i sig. Men jag har anda lyckats halla mig aktiv i helgen. Igar efter utgangen var vi inte det piggaste ganget i stan men jag, Gustav och Elena tog oss ivag och lunchade med Rudolfo och en van till honom. Jag provade en "rocoto relleno", som ar en slags chili fylld med kott, och en potatisbakelse till. Riktigt gott! Fortfarade fattas marsvinet pa mina matupplevelser och jag vet fortfarande inte om jag ska prova. Kommer nog fa svart att sudda bort bilden av mina sota foredetta husdjur nar jag ser ett helt grillat marssvin pa tallriken. Men man ska aldrig saga aldrig.

Efter lunchen gick vi pa nagon kaffeprovning. Det kandes lite som att man hade kommit till livets ord. Musik och applader varannan minut. Vi stannade bara under en forelasning och fick en kopp kaffe. Pa kvallen lagade Gustav couscous sallad med korv. Vi har skapat som en lordagstradition med matlagning nu, riktigt mysigt!

Idag kanske vi ska ta oss till parken eller nagot annat lungt. Man far inse sina begransningar ibland, men ibland ar det ofaaaantligt trakigt att ta det lugnt. Imorgon ska jag i alla fall borja pyssla lite med lekarna som jag ska halla for tjejerna.

Helg

Nu har jag snart gjort hela jobbveckan och helgen vantar. Har skaffat mig en forkylning, men det som inte dodar det hardar haha.

Nasta vecka kommer Hogar oppna igen och det kommer bli lite forandringar. Tjejerna har alltid hamtat mat pa Hogar och atit alla maltider pa Niña Maria. Nu ar det slut med det och de ska ga direkt fran skolan till Hogar for att ata lunch. Jag tror att det ar bra att de far traffa de andra barnen lite for det ar trots allt en och samma organisation. Far se hur det utvecklar sig.

I veckan har de haft lite olika talleres (lektioner), mala pa tyg och dans. Pa onsdagarna ska jag fa halla i en aktivitet pa engelska med dem. Sa i helgen blir det till att klippa och klistra for jag har redan lite idéer. Memory, Twister och lite smatt och gott. Det ar alltid bra att anvanda alla sinnerna nar man lar sig! 

Har kommer antligen lite bilder :P battre sent an aldrig..
Det dansades flitigt nar vi firade en av flickornas fodelsedag. Tarta och annat snacks ats i pauserna!
Santa Catalina, Gustav begrundar detta kloster som byggdes pa 1500-talet och ar helt enormt! 
Jag pa klostret.
Sa har kommer t-shirtarna se ut som ska saljas for att fa lite inkomster till organisationen mer an bistand.

Utsikten fran mitt "hem" som jag inte far nog av!
Ett av de mysigaste caféerna i stan.
Tjejerna malar olika motiv pa tyger. Fokuserade!

Ett lattips som far mig pa gott humor: Dyland & Lenny - Pégate Más.

Masterkocken

I fredags tog vi oss ut och svangde vara lurviga pa Deja Vu. Var riktigt kul men efter bara 4 timmars somn var man inte superpigg dagen efter.. Detta till trots tog jag mig till supermarketen och inhandlade mat. Pa kvallen blev det storkok och Gustav, Elena (en ny volontar fran Sweizch), Lotta, Ines, Ines kompis och Rudolfo var med och at. Fiskgrytan gick hem!

Idag har jag inte gjort manga knop. Langtar tills imorgon nar Niña Maria oppnar igen efter semestern och tjejerna kommer tillbaka. Det blir sa tyst nar de inte ar dar. Ingen som ropar pa en pa mornarna.

Ska ata middag hos grannen ikvall annars tror jag att jag ska ta det lugnt sista dagen pa semestern!


Hat foder hat..

Tankte beskriva lite hur sjukvarden fungerar har i Peru. For det forsta sa har de inte vart skyddsnat har, med gratis sjukvard. Har du varken pengar eller forsakring kan du med andra ord fa do utanfor ingangen.. Nar man kommer till sjukhuset har betalar man alltsa en avgift for att ens fa traffa lakaren. Det finns olika stallen att ga till, vissa kostar 5 soles, vissa flera 100 dollar. Sedan vantar man pa sin tur. Om man maste gora ett ingrepp, som jag med mitt finger t.ex. sa betalar man for operationen och for alla verktyg som anvandes (gasbindor etc.). Sedan far man ga till apoteket och betala for kalaset, plus for medicinen man eventuellt behover efterat. Det kan alltsa bli en ganska fet nota till slut.

Nar jag opererades hade jag tur for doktorn har en dotter som bor i Sverige och tog darfor inte betalt for operationen, bara for redskap, besoksavgift och medicin. Det ar bara att inse att man sarbehandlas "positivt" ganska ofta for att man ar vit. Man far hjalp snabbt, och folk behandlar en med viss auktoritet. Men igar hittade jag nagon som brot den trenden.. Hade varit vad San Camilo, en marknad, med Gustav. Vi var pa vag hem och gick pa som vanligt. Helt plotsligt far jag ett knytnavslag i huvudet! Vander mig om och ser till min forvaning att en gammal tant som stod och salde nagot hade slagit mig. Chockad gick jag vidare och horde att hon mumlade nagot om gringa. Sa kan det ga. Men hat foder hat sa jag kontrar med massor med karlek istallet! :D

Idag har jag hjalpt Lotta med hennes syprojekt. T-shirtar ar i produktion i flera olika farger och storlekar med ett superfint fargtryck som en foredetta hogarkille har malat. Jag har haft den fina uppgiften att sy etiketterna. Passar mig bra eftersom det ar enkelt, och syslojd har aldrig riktigt varit mitt starka amne.. ;)

Idag tog jag min sista tablett antibiotika sa ikvall blir det lite vin till middagen och troligtvis utgang. Ska forsoka fa upp lite bilder nagon dag.. Ar dalig pa det dar.

RSS 2.0