Lite bilder från helgen!


På väg ner till Mollendo genom öknen! Maffigt!
Grabbarna posar på.. ;)
Som om inte tvårätters var nog blev det en extra beställning av ceviche (rå, limemarinerad fiskmed chili
)Vi bodde på en skola som under sommarlovet hyrs ut till mindre bemedlade barn för en billig peng. Det fanns lekplats, fotbollsplan och ungarna stortrivdes! :D
Barnen hade inga problem med att vara i badet eller solen hela dagarna, energin tog aldrig slut!

Salsadansande och magsjuka

Just nu befinner jag mig i Mollendo, en by vid den peruanska kusten. Barnen har akt hem for nagra timmar sedan och nu ar det bara jag och Lotta kvar. Imorgon kommer Cisco och Edvin, nagra bekanta till Lotta hit och gor oss sallskap under helgen.

De har 4 dagarna har varit riktigt roliga och solen har lyst starkt varje dag. Lite roda axlar men men smallar man far ta. Under dagarna har vi badat och solat, lunchat vid stranden och sedan fortsatt med annu med sol och bad. Pa kvallarna har jag lagt mig ganska tidigt for att vara nagorlunda vid medvetande under dagarna. Somnen har varit minst sagt sporadisk, for om inte ungarna leker med bollarna utanfor sa knarrar stalsangarna nagot helt enormt.

Igar var det sista kvallen innan barnen skulle aka hem och vi gick och at pa en Polleria, ett stalle som ar specialiserat pa grillad kyckling. Efterat hade vi lite fritid att strosa runt i det lilla centrumet. Klockan 23.00 drog lararna igang sina lekar och det var riktigt kul att kolla pa. Lite stafetter och teateruppvisningar. Efterat var klockan narmre 1.00 och jag trodde att det var laggdags men icke. Dags for dans! Jag ar helt fascinerad over hur duktiga alla ar pa att dansa. De flesta kan en himla massa olika dansstilar, men jag forsokte mig bara pa salsa och klubbdans (freestyle). En av pojkarna som skulle lara mig overglanste mig sa det skrek om det. Det visade sig att han har jobbat lite extra som danslarare. Perfekt larare till en stel svenska haha! Hade sjukt kul i alla fall aven om det kanns idag.. SOMNBRIST. Vaknade dessutom upp till en go magsjuka, nr 2 i ordningen. Har bara petat i mig ett brod idag och vatten och cola. Till middag blir det ytterligare ett brod.. Hoppas att jag ar bra till imorgon sa jag kan njuta av en kall ol i solen och goda restaurangbesok!

Bilder kommer nasta vecka! :D Hoppas allt ar bra med er!


Colca Canyon i bild

På väg mot Chivay, Colca Dalen. 
Kevin med en indianflicka och hennes llama, nästan framme i Chivay
Colca Dalen med alla terasser byggda PreInka. Det går inte att förstå vilket jobb som ligger bakom med alla stenar de använt. Smarta som de var använde de på många platser smältvatten från glaciärerna till odlingarna. 
Cruz del Condor. Världens "bredaste" fågel haha. Den ville dock inte komma så nära min kamera. 
En bedårande flicka vandrar omkring i blomrabatterna i Yangque. Alla barnen hade alldeles rosiga kinder för
temperaturer skiftar väldigt från kallt till varmt i dalen så kinderna var nästan frostskadade. Men ack sååå söta!!

Terremoto Alert nivela 9

Precis avslutat min sista spanskalektion! SKONT! Lite fler sovmornar framover med andra ord. Pa rasten satte jag mig och laste i lokaltidningen som vanligt. Mottes av rubriken ovan som betyder: Jordbavningsvarning niva 9. Den vantar komma i februari och ska drabba hela sodra Peru och norra Chile, med andra ord stor.. Som om inte det vore nog, vissa experter tror att jordbavningen, om den ager rum, kommer att vacka liv i vulkanen Misti som sovit i artionden.. Great. Kanns som att naturkatastroferna forfoljer mig.

Jaja, nu till lite mer optimistiska nyheter - Colca Canyon var UNDERBART! Vagen dit kantades av en massa snotackta berg och vulkaner. Chivay, byn vi bodde i, lag nere i dalen och omgavs av grona terasser och berg. Vi sag en massa indianer med deras llamadjur, hur sott som helst. Forsta dagen badade vi i ett par varma kallor, ganska skont kan jag lova. Pa kvallen gick vi till ett diskotek en kortis for ungdomarna ville sa garna dansa. Jag gick hem supertidigt for morgonen darefter skulle vi upp klockan 5 for att kolla pa condorerna.

Pa sondagen bar det alltsa av till Cruz del Condor och vagen dit var obeskrivligt vacker. Allt var betydligt mer gront och storslaget an jag hade trott. Vi sag nagra condorer med de holl sig pa avstand. Min zoom pa kameran rackte inte langt tyvarr, men utsikten rackte gott for mig.

Efter lunch skulle vi aka hem men da gick flaktremmen pa bussen sonder efter nagra minuter. Vi akte tillbaka till Chivay och placerades pa olika lokalbussar tillbaka till Arequipa. Efter en lite kaotisk eftermiddag kom jag hem vid halv elva pa kvallen.

Den har veckan rullar pa som vanligt. Imorgon har jag sovmorgon! I helgen ska jag och Lotta aka till en gammal stadsdel dar de har marknader och restaurangen med typisk peruansk mat. Tror det hette Juanhuara eller nagot liknande. Ska bli kul! Nasta vecka aker vi med en del av barnen till stranden, Molliendo. Skont med lite sol och bad. Jag och Lotta kanske ska stanna over helgen ocksa men de ovriga aker hem pa fredagen.

Sedan far vi se vad som hander med jordbavning och allt.. Jag overvager att aka till Puno for sakerhetensskull, men jag kan ju inte fly en hel manad.. Hade varit bra om de kunde saga exakt nar jordbavningen ska sla till..

Vi hors. Ojalá! Familjen, slakten, vannerna - Jag alskar er alla!

Soligt Arequipa

Hej hej! Jag har antligen lyckats smita undan till ett internetcafé. Flickorna ar pa Hogar de Cristo nu och har nagon form utan gudstjanst. I veckan har flickorna haft baklektion och danslektion. Denna gangen var jag inte med och dansade... Saknar nog en hel del rytmkansla haha.
Jag tankte att jag ska beratta lite mer om verksamheten pa Niña Maria. Flickorna som bor har ar mellan 8 och 18 ar. De bor dar av 3 olika anledningar - antingen kommer de fran extrem fattigdom, eller sa har de inga foraldrar (overgivna eller sa har foraldrarna dott), eller sa har de blivit sexuellt utnyttjade av plastpappan. De bor pa Niña Maria mandag till fredag och under helgerna aker de hem. Hem kan innebara mor/farforaldrar eller sin familj beroende pa hur situationen ser ut.
Nu har flickorna sommarlov, men eftersom alla utom 2 har underkannt i minst 2 amnen gar de pa sommarskola. De kommer tillbaka till Niña Maria ungefar klockan 13 och da ar det dags att hamta lunchen som lagas pa Hogar. Ofta ater de valdigt stora portioner.. De far inte ta till sig maten sjalva heller och MASTE ata upp. Nagot jag kan ifragasatta. De ater valdigt mycket ris och andra basprodukter med lite kott, ingen sas och gronsaker bara ibland. Ofta far de inte bara ris utan ris, potatis och pasta pa samma gang.. Anti GI-diet haha!
Efter lunchen har alla nagra stadsysslor och sedan ska de plugga. Ofta blir det lite val mycket lek men forhoppningsvis skarper de sig nu nar de fatt reda pa sina betyg.
I helgen ska vi till Colca Canyon. Den ar djupare an Grand Canyon sa det ska bli spannande att se. Vi aker till Chivai pa lordagen och sa ska vi bada i nagra varma kallor. Pa sondagen ska vi ga upp supertidigt och aka till Cruz del Condor dar condorerna hackar - varldens storsta fagel i vingbredd!
Nasta vecka har jag bokat in lektioner tis, ons och tors. Orkade inte ha lektioner hela veckan. Min hjarna kokar over ska ni veta haha.
Mina arbetsuppgifter ar mest att overvaka tjejerna sa att de gor sina sysslor. Hjalpa dem med deras laxor och bara umgas. Far se om uppgifterna andras nar deras skola kommer igang pa riktigt.
Idag lyser solen har i Areqipa och man ser de snotackta vulkanerna och bergen fran de flesta gatorna och fran utegarden pa Niña Maria. Vackert!!
Ikvall kommer Cisco och hennes man till mitt och Lottas krypin for en drink. Blir nog inte en sa sen kvall med tanke pa att vi ska upp tidigt imorgon.
Hasta luego :D

Estómago malo

Da har jag akt pa magsjuka. Det var bara en tidsfraga for alla brukar bli daliga lite da och da har nar man inte ar van vid bakterierna och sa. I natt och imorse madde jag inte sa bra, men nu kanns det mycket battre. Vi ska hem till nagra bekanta till Lotta om nagon timma for lite middag sa da jaklar maste magen skarpa sig!

Igar var vi pa ugnjakt. Flickornas bakprojekt ska dra igang pa tisdag sa det borjar narma sig nu. Efter att ha letat pa tva gigantiska shoppingcentran och en marknad hittade vi vad vi behovde till rimligt pris. Jag forstar inte hur dessa shoppingcetra gar runt ekonomiskt for de allra flesta har inte rad att handla dar utan aker bara dit for att kolla. Men men, amerikaniseringen slar sig fram aven har. Jag ater mycket hellre deras inhemska mat an pa de nyoppnade burger king-restaurangerna.
Inatt upptackte jag att mitt tak lacker in.. Tre stora, fuktiga flackar i taket. Det har regnat varje dag sedan jag kom under eftermiddagarna och kvallarna sa det ar nog darfor. Det ar tydligen inte alls vanligt att det regnar sa mycket. Imorse los solen i nagra timmar sa da satt jag och laste (nara toaletten for sakerhetsskull) och solade.
Imorgon drar mina lektioner igang, och jobbet pa Niña Maria likasa, men ska forsoka fa tid till att uppdatera sa ofta som mojligt. Tydligen har man valdigt mycket laxor i Peru och jag antar att det kommer galla aven for mig haha.. Wish me luck!

Projekt bakning

Om en halvtimma, mas o menos, ska jag, Lotta, Ines och Rosa ge oss ut på jakt efter en ugn till Nina Maria. Nästa vecka ska de dra igång ett bakprojekt här för att försöka lära flickorna saker som både är bra att kunna i hemmet och som kan bli en eventuell inkomstkälla. Ska bli kul att se hur resultatet blir! :)
Igår satt vi uppe till 22.00, det var mitt rekord. Har haft ganska mycket jet-lag och varit trött redan vid middagstid, men nu börjar jag alltså komma i fas. Lite vodka och guabana-drinkar på terassen var inte fel för att få upp lite värme. Det blir riktigt kallt på kvällarna och när det regnar är det ganska ruggigt. Det har tydligen regnat ovanligt mycket de senaste dagarna så det kan bara bli bättre nu.
Ska bege mig nu! Hoppas allt är bra där hemma och i Kanada, Umeå eller var ni nu befinner er :D
Besos

Lite bilder

Liten matsal/mysörna/innergård utanför mitt rum
Flickornas tvätt hänger på tork. Observera att de tvättar för hand varje dag!
Projekt restaurera gammal hylla, från grön till vit. 
Nästan alla flickorna i arbete! Jag hjälpte också till ska ni veta haha :D

Riccio

Hola amigas! Här kommer en liten uppdatering kring de senaste dagarna.
Häromdagen var jag på resebyrån och betalade min flygbiljett till Arequipa och frågade lite kring inkaleden. Jag ska betala kalaset på måndag. Efteråt gick vi till en supermysig innergård där väggarna var målade i blått och de hade planterat röda pelargoner överallt. Där fikade vi och jag har en känsla av att jag kommer göra det fler gånger under min vistelse här. Det måste vara det ultimata stället att ha lite egentid på.
Efter en lunch på stamstället La Bolveda på Plaza de Armas var det dans som stod på schemat på Nina Maria. Snacka om att det blev väldigt tydligt att jag var den enda gringan i rummet haha, men det bjuder jag på. De dansade någon tjurfäktningsdans från Spanien och ytterligare någon dans.
Senare under kvällen satt jag bredvid lilla Rosita när hon gjorde sina läxor. Hon ville att jag skulle köra lite diktamen med henne och hon var riktigt duktig. Hon är yngst här med sina 8 år. Supergullig dessutom!
Idag har jag varit iväg och bokat spanskalektioner. Snacka om att mitt schema är fullbokat de kommande 3 veckorna.. Jag har bokat lektioner 3 timmar varje vardag i två veckors tid. Sedan jobbar jag på Nina Maria 13-20. Nästa helg ska vi till colca dalen med cirka 30 barn, några från Hogar de Cristo också med andra ord. När mina spanska lektioner är slut, alltså om två veckor, åker vi med barnen till stranden. Kommer inte ihåg vad den hette, men där ska vi alltså spendera måndag-fredag. Så efter dessa hektiska veckorna lär jag vara minst sagt slutkörd, men förhoppningsvis säkrare på spanskan. Just nu förstår jag väldigt bra vad alla säger, men är inte lika bra på att snacka själv. Man står och funderar så länge på en mening för att den ska bli korrekt så när man kommit på något vettigt att säga har de andra redan bytt samtalsämne haha.
Har lekt Gris med flickorna idag. Fast här heter det Burro, åsna. Nu har alla flickorna åkt hem över helgen. Jag ska försöka få upp lite bilder här nu, håll tummarna för uppkopplingen är som lotto!
Ciao!

Señorita Hanna

Framme i Arequipa, i gott skick. Flygresan till Lima gick bra, trots lite enerverande forsening.. I Lima hade jag redan hotell och transfer bokad sa det var inga problem. Dock blev man lite skraj i tullen nar de har haffat en kvinna och tvingat av henne alla klader forutom underkladerna.. Man vet ju aldrig om nagon stoppar pa en nagot och da ar man fast.

Igar motte Lotta och forestandaren pa Niña Maria och Hogar de Cristo mig pa flygplatsen. Vi tog oss till Niña Maria forst, sa fick jag halsa pa flickorna och lagga vaskan i mitt rum. Hur underbart ar det inte nar flickorna halsar en valkommen med sina kindpussar!? Mitt nya tilltalsnamn ar dessutom Señorita Hanna. Charmigt! Jag alskar redan flickorna.

Det blev en lugn eftermiddag med lite lunch, uppackning av ryggsack och middag. Idag har jag umgatts med flickorna hela formiddagen. Vi har sandpapprat hyllor som ska malas om och ateranvandas. Har slanger man minsan inte nagot! Nu har jag precis lunchat med Lotta och vi ska till Hogar de Cristo och lyssna pa information om trafficking och prostitution.

Jag trivs himla bra har an sa lange. Ar ledig hela forsta veckan for att fa smalta alla intryck vilket nog ar ganska bra. Spanskakunskaperna satts verkligen pa prov. Tur att flickorna ar sa talmodiga och sager samma mening pa flera ganger pa olika satt tills poletten trillat ner for mig haha. Jag ska definitivt ta nagra lektioner snart sa att jag kommer igang ordentligt. Tycker att det ar hyffsat latt att forsta men svarare att svara pa spontana fragor och sa.

Vadret idag har varit soligt, men nu har molnen tagit over. Det ar i alla fall uppehall idag. Igar och inatt regnade det en hel del. Inte sa konstigt eftersom det ar regnperiod. Dock ar det ganska varmt och behagligt ute, precis lagom! Pa natten blir det ganska kallt sa det ar skont att jag har en filt i sangen.

Allt som allt - ett toppenstalle, med toppenmanniskor! Foton kommer sa snart som mojligt. Hoppas ni har det bra :D


2012

Nytt år, nya äventyr!

Trött efter gårdagens festligheter - försväntansfull inför morgondagens avfärd. Packningen ligger på sängen, läget är under kontroll. Hoppas jag. Har försökt förbereda mig i tid för att kunna njuta av sista dagen hemma, av familjen, av maten och "hemma". Imorgon åker jag till andra sidan klotet, till Peru, för att spendera 5 månader i Arequipa som volontär. Volontära har jag drömt om att göra sedan högstadiet, och att det ska bli verklighet känns lite overkligt.

Efter studenten åkte jag tillsammans med Frida och Signe till Australien, där vi spenderade 8 månader med att jobba och resa runt. Det är en helt annorlunda känsla inför att åka iväg imorgon. Nu åker jag själv, och det jag gör känns viktigt på något vis. Det är inte bara mig det påverkar. Antagligen är det just därför nerverna spökar lite mer inför den här resan. Men förväntningarna är lika höga.

Världen är mindre än man tror. Ju mer man förstår av den, desto mer suddas gränserna ut. När man reser krymper den ännu mer på något vis, och känns lättare att greppa. Det är därför jag älskar det. Att resa. Möten med nya åsikter, kunskaper och traditioner. Finns det något bättre? 

Saludos
Hanna


RSS 2.0